This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

News CoP 10 - Summit-ul pentru Biodiversitate de la Aichi Nagoya: o noua strategie privind biodiversitatea pentru secolul 21

Nagoya 18 Octombrie 2010.Dată fiind presiunea intensă a activităţilor antropice asupra ecosistemelor terestre şi marine, negociatori din toata lumea s-au întâlnit în Nagoya, Prefectura Aichi, Japonia, pentru a elabora şi a conveni asupra unei strategii globale şi a unor instrumente pentru protecţia biodiversităţii care ar trebui să o situeze în centrul tuturor iniţiativelor umane şi al dezvoltării.

A zecea întâlnire a Conferinţei Părţilor Convenţiei privind Diversitatea Biologică este găzduită de Guvernul Japoniei şi are loc între 18 şi 29 octombrie 2010.

Linkul respectiv http://www.cbd.int/cop10/
Sursă UNEP - Secretariat of the Convention on Biological Diversity
Data de publicare 23/10/2010
Contributor Dorin Pop
Cuvinte cheie CBD, CoP 10, biodiversitate, summit

 

Peste 15.000 de participanţi - reprezentând cele 193 Părţi semnatare şi partenerii acestora - un record pentru astfel de întâlniri, s-au întâlnit în această perioadă pentru a finaliza negocierile privind un nou Plan Strategic pentru biodiversitate pentru perioada 2011-2020, cu o viziune pentru biodiversitate pentru 2050. Adoptarea unui nou protocol privind accesul la resurse genetice şi împărţirea echitabilă a beneficiilor va reprezenta un instrument-cheie în slujba acestei noi viziuni pentru biodiversitate. Documentul va fi remis segmentului de nivel înalt al Conferinţei, din care vor face parte cinci şefi de state şi 130 de miniştri ai mediului.

"Cu ocazia lansării Anului Internaţional al Biodiversităţii, secretarul general al Naţiunilor Unite afirma la începutul anului acestuia, că activitatea comercială, aşa cum este ea înţeleasă în mod obişnuit, nu mai este o opţiune", spunea Ahmed Djoghlaf, secretarul executiv al Convenţiei privind Diversitatea Biologică. "Timpul pentru a acţiona este acum şi locul pentru a acţiona este aici, la summit-ul de la Aichi-Nagoya."

Ministrul mediului din Japonia şi preşedintele întâlnirii, dl. Ryo Matsumoto, afirma: "Am onoarea deosebită de a găzdui cea de a zecea întâlnire a Conferinţei Părţilor, ce are loc în Anul Internaţional al Biodiversităţii. O serie de chestiuni importante, între care o nouă ţintă globală pentru biodiversitate şi accesul la resurse genetice şi împărţirea echitabilă a beneficiilor vor fi discutate în cadrul acestei întâlnirii. Japonia va face tot posibilul ca Preşedinte al Conferinţei Părţilor pentru a transmite generaţiilor viitoare "singurul pământ"."

Întâlnirea de la Nagoya este locul unde actorii/deţinătorii de interes din toată lumea s-au întâlnit pentru a discuta modalităţile de abordare a provocărilor din viitor privind biodiversitatea. Printre activităţile importante sunt:

- O Iniţiativă privind Comerţul şi Biodiversitatea va fi luată în discuţie la nivel înalt între directori (CEO) de companii şi miniştrii. Peste 500 de companii din 13 ţări sunt aşteptate.

-Pe 26 octombrie, va avea loc o întâlnire la nivel ministerial, la iniţiativa Japoniei de a pregăti Conferinţa de la Cancun privind Clima, ce va avea în vedere chestiuni legate de managementul forestier durabil, schimbări climatice şi biodiversitate.

- 200 de primari din toată lumea se vor întâlni pentru "Iniţiativa Oraşul şi Biodiversitatea" pentru a adopta un plan de acţiune privind oraşele şi biodiversitatea, împreună cu un Index al Biodiversităţii Urbane.

- O întâlnire privind parlamentarii şi biodiversitatea va avea loc în parteneriat cu Globe Internaţional (Organizaţia Mondială a Legiuitorilor pentru un Mediu Echilibrat).

La nivelul înalt al întâlnirii, ce va debuta cu data de 27 octombrie, miniştrii vor avea în faţă sumarul întâlnirii la nivel înalt privind biodiversitatea, ce a avut loc la New York, la 22 septembrie 2010, sumar alcătuit de către preşedintele sesiunii a 65-a a Adunării Generale a Naţiunilor Unite. Participanţii la nivel înalt vor avea de asemenea înaintea lor Apelul de la Geneva pentru Acţiune Imediată privind Biodiversitatea, adoptat de 11 miniştrii ai mediului care au găzduit sau vor găzdui o Conferinţă a Părţilor. Acest grup, numit Grupul Biodiversitate-11, a decis să se întâlnească anual pentru a asigura conducerea procesului de implementare a noii strategii privind biodiversitatea.

Please note that this information has expired.


O întâlnire

O întâlnire privind parlamentarii şi biodiversitatea va avea loc în parteneriat cu Globe Internaţional (Organizaţia Mondială a Legiuitorilor pentru un Mediu Echilibrat). five nights at freddy's


Adăugat de erinklein la 26 Feb 2019 04:44:58