This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

News S-a intors in Romania prima acvila urmarita prin satelit

Ornitologii au putut urmari indeaproape traseul parcurs de sase acvile in migratia lor din Africa de Sud spre Romania cu ajutorul unor mici transmitatoare satelitare montate pe aceste pasari. Acvilele au parcurs in medie 200 km, dar cea mai tanara a reusit sa zboare mai mult de 500 km intr-una din zile, arata datele culese de specialisti. Benjamin, prima din acvilele care au ajuns in tara, si celelalte au putut fi urmarite pe site-ul pomarina.ro. Traseul pasarilor poate fi urmarit aici.

Concerned URL http://life.hotnews.ro/stiri-natural-8479697-intors-romania-prima-acvila-urmarita-prin-satelit-vezi-harta-migratiei-lui-benjamin.htm
Source Vlad Barza - Hotnews Romania
Release date 07/04/2011
Contributor Dorin Pop
Geographical coverage Europa, Africa, Romania
Keywords acvila tipatoare mica, migratie

Harta migratiei celor sase pasari
Foto: pomarina.ro

Transmitatoarele satelitare au furnizat date importante despre zborul pasarilor catre si dinspre Africa si au indicat vitezele si altitudinile de zbor, precum si distantele parcurse de cele sase acvile. Viteza medie de zbor din timpul migratiei de toamna (2010) s-a situat intre 20-50 km/h, iar viteza maxima atinsa a fost de 92 km/h. Altitudinile de zbor au fost cuprinse intre 867-1031 m, iar altitudinea maxima atinsa a fost de 2.041 m.

 

Acvila Benjamin
Foto: pomarina.ro

Cele sase acvile tipatoare mici pe care au fost montate transmitatoare satelitare au fost parte a proiectului LIFE "Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania", au ajuns cu bine acasa, la capatul unui drum istovitor de peste 10.000 de km, din Africa de Sud pana in Romania. Traseul parcurs de Benjamin, ca si al celorlalte cinci acvile, a putut fi urmarit pe tot parcursul migratiei, pe site-ul pomarina.ro, pagina proiectului implementat de catre Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu, Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii "Grupul Milvus" si Societatea Ornitologica Romana.

 

Majoritatea acvilelor tipatoare mici parcurg in migratie peste 10.000 de km pana in zonele de iernare din sud-estul Africii. In medie, distanta zilnica parcursa de cele sase acvile a fost de 200 de km/zi. Distanta maxima zilnica a fost parcursa de o pasare tanara, Beni, care in data de 26.10.2010 a zburat 511,7 km.

 

Prin intermediul acestor mici dispozitive (cantaresc numai 45 de grame), acvilele au fost urmarite atat in timpul migratiei catre Africa cat si pe drumul lor inapoi catre casa. Pana la urma au putut fi urmarite doar trei acvile, ale caror emitatoare satelitare au ramas functionale. Daca primul pornit in migratie catre tara a fost Arthur, un mascul adult, pe parcurs el a fost intrecut de Benjamin. Acum urmeaza ca pasarea sa-si reia activitatile legate de cuibarit, pana la migratia din toamna: amenajarea si repararea cuibului, alegerea unei perechi, depunerea oualor si cresterea puilor.

 

Cat timp acvilele au fost plecate membrii proiectului LIFE au stabilizat cuiburile naturale ale acvilelor si au montat cuiburi artificiale noi. In fiecare an, inaintea inceperii sezonului de cuibarit vor fi reconstruite in jur de 25 de cuiburi naturale si vor fi instalate aproximativ tot atatea cuiburi artificiale in zonele unde nu vor fi activitati silvice majore in urmatorii ani.

 

Please note that this information has expired.


ducklife

The share of the satellite-tracked eagle is quite detailed. I appreciate your article.

Temple run


Posted by ducklife at 03 Jul 2019 11:40:22
Thank you for the information

Thank you for the information, may be useful for all people of course who read this article 

run 3


Posted by SebastiaMorgan at 20 Jun 2019 06:38:27
Assignment help service

In the satellite picture given by ESA the Carpathian Mountains are obvious clearing down from the north and over the focal point of the nation, and the Danube – the longest  stream in the European Union – which crosses the nation Assignment Help Service - Assignmentspot along the outskirt with Serbia and Bulgaria, and streams into the Black Sea by means of the Danube Delta, which exists in Romania and Ukraine – unmistakable on the correct side of the picture.


Posted by mandi at 03 May 2019 08:45:25
windows online help

Many people help to how do i upgrade my window 10,so friends it is not difficult,now following this way windows online help you can easily to update your window,now folloiwng this way step by step.


Posted by Thanos at 19 Feb 2019 09:03:48