This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Articole "Școala altfel"

"Școala altfel"

Şcoala altfel poate însemna și o cunoaştere mai bună a naturii care ne înconjoară. Aceasta a fost ideea organizării unor lecţii de ecologie pentru copiii din Moara Vlăsiei (județul Ilfov), în săptămâna 2-6 aprilie 2011, săptămâna dedicată Programului Școala altfel.

Specialişti din cadrul Ministerul Mediului şi Pădurilor, reprezentanţi ai custodelui sitului Natura 2000 ROSPA0044 - Grădiştea Căldarușani Dridu și profesori din cadrul Școlii nr.1 din Moara Vlăsiei, au organizat lecţii în clasă şi afară, în curtea școlii, pentru un grup de 15 copii interesaţi de conservarea naturii.

Întrucât, situl Natura 2000 Gradiștea Căldărușani Dridu este un sit de importanță comunitară pentru protecția speciilor rare de păsări sălbatice, principalele activităţi desfăşurate s-au referit la recunoaşterea speciilor de păsări, viaţa păsărilor, habitatele unde acestea trăiesc și ecosistemele din cadrul sitului.

Au fost desfăşurate prezentări în power point, sesiuni de întrebări şi răspunsuri, jocuri interactive, toate acestea contribuind la îmbunătăţirea cunoștințelor elevilor asupra valorii naturale ale sitului Natura 2000 Gradiștea Căldărușani Dridu şi rolul său în dezvoltarea durabilă a zonei.

Promotorii acestor acţiuni au împărtăşit experienţele avute în cadrul unei vizite de studiu în Germania, facilitate de programul Naturregio pentru Zone Umede, derulat de către Academia Alfred Tӧepfer pentru Protecţia Naturii (NNA). Unele dintre activităţile desfăşurate în şcolile din Germania pentru educaţie ecologică au fost replicate prin acest eveniment şi în şcoala din Moara Vlăsiei.

Reacţia copiilor a fost foarte entuziastă, ei prezentând mici creaţii artistice, care au reflectat viziunea lor despre protejarea naturii care îi înconjoară: desene, fotografii făcute chiar de copii după multe ore de supraveghere a speciilor de păsări din sit, origami reprezentând păsări, alte contribuţii artistice Impactul imediat şi pe termen lung al acestui tip de eveniment este reprezentat de o conştientizare mai profundă a copiilor privind importanţa conservării naturii.

Data de publicare 09/04/2012
Contributor Roxana Ionescu
Acoperire geografică Romania, România