This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Articole Luati doar fotografii, lasati doar urma pasilor

Luati doar fotografii, lasati doar urma pasilor

 

Dacă birdwatching-ul este deja o activitate consacrată în cercurile pasionaților de natură, în ultimii ani o nouă activitate începe să câștige teren și la noi în țară: fieldherping-ul, adică ”vânătoarea” foto a reptilelor și amfibienilor în mediul lor natural. Am avut ocazia de a sta de vorbă cu Vlad Cioflec, administratorul forumului FieldherpingRomania, despre activitățile comunității de fieldherperi din România.

Release date 07/04/2011
Contributor Dorin Pop
Geographical coverage Romania,
Keywords fieldherping,reptile,amfibieni,
Source FieldHerpingRomania

Dorin Pop: Vlad, povestește-ne puțin despre ce înseamnă să fii fieldherper ?

Vlad Cioflec: În primul rând este un mod de viață ! Înseamnă dedicare pentru cunoașterea reptilelor și a amfibienilor, fotografierea și protejarea lor. Înseamnă petrecerea fiecărui timp liber pe teren în căutarea acestor animale din ce în ce mai rare. Înseamnă bucuria pe care o simți la întâlnirea unei salamandre, țestoase sau șarpe în habitatul lor mai mult sau mai puțin natural. De exemplu, weekend-ul trecut am fost în Deltă pentru a salva o serie de broaște rămase captive în niște ruine industriale, sâmbătă plec din nou cu familia pe teren, de data asta la Pădurea Cernica pentru a monitoriza speciile de reptile de acolo.

Dorin Pop: Cum vezi legătura dintre fieldherping-ul ca pasiune și herpetologia ca știință ?

Vlad Cioflec: O să fac o paralelă între ornitologie și birdwatching: până nu demult ”păsărarii” erau considerați ”amatori” în ceea ce privește cunoașterea speciilor, în ultima vreme însă ajutorul celor din urmă devine unul cheie, mai ales în procesul de desemnare și management de arii protejate, tocmai datorită dedicării lor. La fel și fieldherperii au o contribuție importantă în cunoașterea răspândirii speciilor de reptile și amfibieni. Acest lucru s-a văzut cel mai bine în procesul desemnării de noi situri de importanță comunitară, pentru rețeaua de arii protejate a Uniunii Europene - Natura 2000.

 

Vipera de stepă (Vipera ursinii moldavica)

Foto: FieldherpingRomania

Dorin Pop: Cât de mare este comunitatea de fieldherperi de la noi ?

Vlad Cioflec: Din 2007 și până acum am strâns 50 de membri din toate colțurile țării și sperăm să răspândim cât mai mult această pasiune, în special în rândul elevilor și studenților iubitori de natură.

Dorin Pop: Descrie te rog în câteva vorbe activitatea comunității de fieldherperi.

Vlad Cioflec: În general anunț pe forum intenția de a fotografia o anume specie rară, de a vizita o nouă locație sau de a verifica prezența unei specii într-o anumită zonă, iar colegii doritori și disponibili confirmă participarea la ieșire. Ne întâlnim la locul stabilit și apoi ne apucăm de treabă: verificăm bălțile pentru salamandre, tritoni, broaște sau mormoloci; căutăm șopârle, șerpi și amfibieni sub bușteni sau pietre; cercetăm cu atenție locurile însorite preferate de reptile și chiar analizăm porțiuni din drumurile asfaltate în căutare de ”victime” ale traficului rutier. Chiar dacă animalul a murit, este important să avem informația prezenței speciei în acea zonă.

Vreau să subliniez faptul că în cadrul ieșirilor nu colectăm animale, nu le deranjăm habitatul, și nu le manevrăm decât atunci când este absolut necesar pentru ”ședința foto”.

Mascul de triton comun (Lissotriton vulgaris)

Foto: FieldherpingRomania

Apoi cu fotografiile realizate și datele colectate întocmim un raport de teren, pe care îl postăm pe FieldherpingRomania și pe alte forumuri specializate, precum: Fieldherping.eu, European Fieldherping Community, Balcanica.info, pentru a populariza rezultatele noastre.

Aici se încheie prima parte a interviului, urmând ca în cel mai scurt timp să apară și partea a II-a, în care se va pune accent pe uneltele folosite, metode, întâmplări și dificultăți întâmpinate în îmbunătățirea imaginii șerpilor în viziunea comunităților.